Uutena vai käytettynä?


Uutena vai käytettynä on kysymys, jonka parissa itse ainakin silloin tällöin painiskelen ja uskon että niin tekee moni muukin. Ostopäätöksen tekemiseen vaikuttaa tietysti eri ihmisillä eri asiat. Joillakin ihmisillä ainoa mahdollinen ostopäätökseen vaikuttava tekijä on tietenkin raha. Kaikilla ihmisillä ei ole käytettävissään niin paljoa rahaa kuin toisilla. Ostopäätökseen vaikuttaa tietysti myös tuotteen eettisyys, ekologisuus ja monet muut asiat. Riippuu ihmisestä mitä itse pitää tärkeänä asiana ostopäätöstä tehdessä. Ostopäätöksen syntyminen on tietysti myös tavara-/asiakohtaista. Kaikkia tuotteita ostaessa ei voi pohtia ostopäätöstä ihan samalta kantilta ja jokaisella on tietysti oma tapansa tehdä ostopäätöksiä, mutta tässä julkaisussa pohdin hieman sitä miten meillä ostopäätökset syntyvät ja miten meillä hankintoja tehdään.

 


Ennen Tampereelle muuttoa minun kokemukseni second hand-shoppailusta oli hyvin suppea. Ainut asia mitä olin käytettynä ostellut olivat tietokoneen osat ja autot. En ollut oikeastaan koskaan pahemmin pyörinyt kirpputoreilla tai second hand-myymälöissä, ehkä joskus lapsuudessani olin isäni kanssa käynyt joillakin kirpputoreilla, koska muistelisin että hän myi jotain vanhoja työkalujaan joskus kirpputorilla. Omalla aikuisiälläni kirpputorikäyntini kuitenkin oli laskettavissa yhden käden sormilla. Asia kuitenkin muuttui täysin Tampereelle muuttaessa ja paremmin tuohon tulevaan lapseni äitiin tutustuessa. Hänestä paljastui varsinainen kirpputorikeisarinna. Hänen kanssaan sitten lähdin tutustumaan tuohon kirpputorien mummon kellarilta haisevaan maailmaan. Olin ensimmäisillä kirpparikierroksilla melko skeptinen, koska kaikki tavarat mitä silmäni näkivät olivat sen näköisiä että ne ovat kuljetettu DeLoreanilla menneisyydestä. Yhteinen aika kuitenkin oli kivaa ja aika usein kirppisreissujen yhteydessä kävimme ulkona syömässä, joten motivaationi alkuaikoina mukana pyörimiseen olikin mahan täyttäminen jollain herkullisella. 

 


Jonkun aikaa kirppiksiä hänen kanssaan kierreltyäni kuitenkin huomasin itsekin jo tutkivani tavaroita pöydillä ja lasten vaatteita selatessa. Muutaman kirjalöydön jälkeen tajusin, että kirpputorilta voi ihan oikeasti löytää mielenkiintoisia ja tarpeellisia asioita todella edullisesti. Rakkaani myös esitteli minulle facebook-kirppisten ja muiden Internetin käytettyjen tavaroiden0 kauppojen maailmat. Sieltä sitten alkoi ihan oikeasti löytymään järkevää tavaraa todella kilpailukykyiseen hintaan. Itselläni ei välttämättä motivaatio riittäisi ihan niin systemaattiseen kirppisrinkien selailuun kuin rakkaallani, mutta olen todella onnellinen siitä että hän on moiseen harrastukseen tykästynyt. Olemme nimittäin käytettynä ostamalla säästänyt todella pitkän pennin tavaroissa ja säästäneet luontoa myös siinä samassa. Onhan se ekologista ostaa käytettynä, mutta kyllä meillä ainakin päämotivaationa toimii raha. Kun toinen on kotiäiti ja toinen työskentelee ihan normaalin työntekijän asemassa logistiikka-alalla ei voi sanoa että kieriskelemme seteleissä vaikka ihan mukavasti pärjäämmekin. 

 


Nykyään olenkin ihan täysin käytettynä ostamisen puolestapuhuja, vaikka en välttämättä niin aktiivisesti osallistukaan tuotteiden etsimiseen vaan olen jättänyt sen tuolle meidän perheemme bisnesnaiselle, joka hoitelee viikottain jonkinlaisia bisneksiä lastenvaatteisiin liittyen ympäri Tamperetta/Pirkanmaata. Toki on asioita joissa ei ole järkevää lähteä tekemään hankintoja käytettynä. Minä ainakin olen sitä mieltä, että vauvan turvallisuuteen liittyvät asiat kannattaa hankkia uutena tai sitten ainakin todella vähän käytettynä. Esimerkiksi rattaat, turvakaukalot ja vastaavat ovat sellaisia asioita, joissa ei saisi antaa rahan toimia päävaikuttimena. Turvallisuus on aina euroja tärkeämpää. Itse en ainakaan pysty laskemaan hintaa lasteni turvallisuudelle. Itse myös ostan tietotekniikan mieluusti uutena. Toki joku huippudiili tuttavalta, joka luopuu tietokoneestaan tai puhelimestaan tai jotain muuta sellaista on tietysti eri asia, mutta pääsääntöisesti tahdon ostaa tietotekniikan uutena. Syinä tähän ovat käyttömukavuus ja takuu. Olen nykyään siirtynyt täysin kannettavan tietokoneen käyttöön ja käytän tietokonettani todella paljon, joten on mukava tietää että jos siihen jonkinlaisia mekaanisia ongelmia tulee voin sen kiikuttaa takuuhuoltoon. Sama tietysti koskee myös muita vastaavia tuotteita. Elektroniikan kanssa on huomattava helpotus se, että sen laitteen voi viedä ammattilaisten korjattavaksi jos eteen tulee odottamattomia ongelmia. 

 


Uutena tietysti ostamme myös hygieniaan liittyvät vaatteet ja tavarat. Olen nähnyt paljon kirpputoreilla ja netin syövereissä myytäviä kattiloita, paistinpannuja yms. , mutta itse en kyllä haluaisi ostaa näitä tavaroita käytettynä. En tuomitse ketään joka näin toimii. Ei siinä varmasti mitään väärää ole, mutta olen ehkä itse vähän herkkähipiäinen mitä tulee hygieniaan. Kaikkein eniten kauhulla olen katsellut kirpputoreilla myytäviä alusvaatteita. En pystyisi edes kuvittelemaan vetäväni jonkun toisen miehen XL-kokoiset puhki piereskellyt kalsarit jalkaani. Eikä kyllä tulisi mieleeni viedä omia Black Horsejani kirpputorille myytäväksi. Koko ajatus tuntuu hieman perverssiltä. Siellä kirpputoreilla niitä kuitenkin on myytävissä naisten stringeistä miesten pitkiin kalsareihin. Jos huippudiili kalsonki osastolla kiinnostaa ei muuta kuin nokka kohti lähintä kirpputoria.


Jos otsikon kysymyksen kysyisi meidän perheemme hallitukselta, niin vastaus varmasti olisi että lähes kaiken voi ostaa käytettynä. En kuitenkaan usko, että edes meidän kirpputorien valtias ostaisi käytettyjä kalsonkeja, mutta aikalailla kaiken muun hän pyrkii ostamaan käytettynä. Hänelle se on rahan ja luonnon säästämisen ohella myös harrastus. Hän tykkää tutkia tuotteita kirpputoreilla ja Internetissä. Tavaroiden kierrättäminen onkin järkevää ihan ekologisesti ajateltuna. Varsinkin pienten lasten vaatteet eivät tule vielä elinkaaren päähänsä ensimmäisen sinappikoneen kohdalla, joten ymmärrän täysin että niitä paljon myydään, ostellaan ja vaihdellaan erilaisissa ryhmissä. Miksi jättää kaapin hyllylle pölyttymään laadukas lapsen vaate, vain jotta voisit heittää sen menemään muutaman vuoden kuluttua kun voisit saada siitä rahasi lähes takaisin tai vaihdettua sen johonkin isompaan vaatteeseen. Minua onkin hallituksen tasolta sivistetty paljon lastenvaate asioissa. Kuulemma kannattaa ostaa mielummin lasten merkkivaatteita, koska niitä saa sitten kaupiteltua myös järkevään hintaan, mutta jos ostaa halpatuotanto vaatteita niistä ei saa niin hyvin rahojaan takaisin. Järkevää pohdintaa, mutta itselleni ei olisi moinen tullut mieleen. En koskaan edes ollut ajatellut lastenvaate markkinoita vaikka minulla yksi lapsi entuudestaan jo oli. Muistaakseni esikoiseni vaatteita vain annettiin tutuille ja heiteltiin roskiin. Roskiin heittäminen kuitenkaan ei ole koskaan järkevä vaihtoehto jos vaate tai tavara on vielä käyttökelpoinen, joten olen saanut ihan käytännöllisiä oppitunteja kirppisringin kuningattarelta. 

 


Käytettynä olemmekin ostaneet lukemattomia tuotteita. Esimerkiksi massiivinen viiden istuttava kulmasohvamme on ostettu Internetin käytetyn tavaran sivustolta, mattoja, verhoja, vaatteita ja muuta samankaltaista tavaraa on tullut lukemattomat määrät hankittua erilaisilta sivustoilta tai kirpputoreilta käytettynä. Tai siis rakkaani on hoitanut kaupat ja joko minä tai hän olemme maksaneet, mutta kuitenkin käytettynä on hankittu. Olohuoneen sisustuslamppu tuli myös käytettynä hankittua eikä maksanut edes puoli uuden hinnasta. Varsinkin nyt rakkaani innostuttua sisustamisesta on siinä jälleen paikka second hand shoppailulle. Sisustus on kuitenkin asia joka asiasta kiinnostuneilla vaihtuu usein ja on erilaisia teemojen ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvia värejä. Onkin järkevää ostaa tämänkaltaista usein vaihtuvaa tavaraa käytettynä ja kierrättää sitä myös itse. Jos esimerkiksi rakkaani on tänään innostunut ruskean ja harmaan sävyistä, saattaa ensi kuussa kiinnostuksen kohteena ollakin valkoinen ja vaaleanpunainen, joten tavaraa likkuu taas ja Golffi kiitää putki punaisena hakemaan seuraavaa tuotetta.


Lasten leluja tulee myös jonkin verran hankittua käytettynä, mutta myös uutena. Suurimmassa osassa hankintojamme onkin sama juttu. Ostamme asioita sekä uutena että käytettynä. Tavara ja sen käytön määrä vaikuttaa paljon siihen ostopäätökseen. Kannattaako ostaa halpaa uutena vai laadukas tuote käytettynä samalla rahalla on monesti se kysymys jota tulee pohdittua ostopäätöksiä tehdessä. Lasten lelujen suhteen yleensä asia menee niin, että jos joku innostus on kestänyt jo pidempään eikä ole mikään nopeasti ohi menevä trendi teemme hankinnat uutena, jotta niiden kestämiseen voi hieman paremmin luottaa. Jonkin uuden innostuksen kohdalla voi sitten ostaa kirpputorilta kiinankrääsää ja katsoa että kiinnostaako kavereita oikeasti. Siinä ei suurta menetystä tule vaikka sitten viikon päästä jo heitettäisiin krääsät roskakoriin. Pehmolelut ovat myös sellainen jota ei tule ostettua käytettynä. Itse vähän kammoksun ajatusta siitä että ostaisin jonkun toisen kakkavaipan kuolaamat pehmopuput seuraavan suuhun imettäväksi. 

 


Miten teillä tehdään ostopäätöksiä ja onko teidän perheessänne kirpputorien kuninkaita tai kuningattaria? Onko teillä jotain asioita mitä hankitte vain uutena tai asioita joita mieluusti koitatte etsiä käytettynä? Pistäkää viestiä Instassa: @kaksjakolme tai spostiin: kaksjakolme@outlook.com

Kivaa päivänjatkoa just sulle ja ihanaa kun tulit käymään blogissa! Kaikkea muutakin palautetta tai tekstiehdotuksia voi lähettää edellämainittuihin osoitteisiin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Instagram vs. Reality

Etävanhemmuus on vieläkin hanurista, mutta ihan jees

Mihin se arjen huumori katoaa?