Lastenko kanssa harrastaminen kallista?


Monesti ajatellaan, että lasten kanssa harrastaminen olisi kallista ja kauheasti menee rahaa kaikkeen, mitä lasten kanssa tehdään. Asia ei kuitenkaan ainakaan oman kokemukseni mukaan ole näin. Aikanaan kun tykkäsin vielä alkoholia käyttää, niin ravintolaan saattoi helposti mennä illassa 300euroa ja seuraavana päivänä vielä muutama kymppi ruokiin. Lapsien kanssa tuollaisella rahalla harrastaa jo vaikka ja mitä. Kaikkiin harrastuksiin ei mene euroakaan rahaa, joten mielestäni hinta-/laatusuhde lasten kanssa harrastaessa on kohdallaan. Lasten kanssa harrastamisessa on mahtavaa myös se, että se motivoi itseäkin ulkoilmaan ja liikkumaan, eikä terveydelle voi oikeastaan edes antaa hintalappua. Tässä tekstissä kuitenkin olisi tarkoitus tuoda esiin muutama idea lasten kanssa harrastamiseen ja kertoa mitkä meillä ainakin ovat toimineet. 

 


Ensimmäisenä tietysti ihan yleinen ulkoilu ja leikkipuistot. Hintalappua tällä harrastuksella ei ole ja monelta vanhemmalta tuntuu unohtuvan se, että lapselle tärkeintä ei missään nimessä ole se kuinka kalliit harrastusvälineet hänellä on ja kuinka hienoja asioita tehdään vaan kaikkein tärkeintä lapselle on aina se, että hän saa viettää aikaa vanhempiensa kanssa. Mikään euromäärä ei korvaa pienelle/nuorelle lapselle yhdessä vanhempien kanssa vietettyä aikaa. Ihan perus ulkoilussa voi käyttää tietysti myös mielikuvitusta ja saada siitä jonkinlainen leikki kehitettyä lapsille. Leikkipuistot ovat sellaisia paikkoja missä ainakin meidän 5-6-vuotiaat jaksaisivat olla koko päivän. Mitään ei tarvitse siitä maksaa kun lapset vie vaikka kävellen lähimpään leikkipuistoon. Toki joitakin eväitä voi tehdä ja joskus on kiva mennä johonkin uuteen leikkipuistoon ihan autollakin, mutta lähes ilmaista harrastamista tämä kuitenkin on. Ulkona voi myös yleisillä laavuilla tehdä tulet ja paistaa vaikka makkarat / vaahtokarkit, joka ainakin meidän lapsien mielestä ollut kiva juttu. Ulkoillessa jalkapallo kannattaa myös pitää mukana, sillä pallopelejä voi harrastaa lähes missä tahansa.

 


Suhteellisen suureenkin suosioon Suomessa noussut frisbeegolf on myös helppo laji aloittaa hieman suurempien lasten kanssa. Miksei myös ihan pientenkin kanssa voisi lähteä puttailemaan. Nykyään frisbeegolf ratoja löytyy ihan jokaisesta tuppukylästä tai ainakin maltillisen matkan päästä. Frisbeegolf kiekkoihin ei montaa kymppiä mene ja ratoja on satoja ympäriinsä, joten tekemistä riittää jos lapset vain innostuvat. Meidän lapset ainakin pitivät siitä niin kauan kunnes hermot menivät kun se kiekko ei aina ihan totellut käskyä. Iskä itse pitää hirveästi kiekon heittelystä, mutta pakko on myöntää että viime aikoina on tullut heiteltyä todella vähän. Ehkä tämä tuleva kesä tekee muutoksen tuohon ja päästään poikien kanssa enemmänkin heittelemään. Frisbeegolf on siinä mielessä myös hieno laji, että se sopii melkein kaiken ikäisille ja kaiken kokoisille ihmisille. Itsekin huonokuntoisena pullukkana jaksan kuitenkin hyvin kävellä radan läpi ja taukoja voi tietysti aina pitää oman maun mukaan. Haastavuutta voi itse tehdä itselleen ja lapsille oman maun mukaan. Ihan vain korin vieressä puttailu toimii hyvin pienten lasten kanssa. 

 


Kalastus on myös ollut sellainen harrastus mistä meidän perheessä on pidetty kovasti. Tiedän kyllä, että kaikille perheille tämä ei sovi ja jotkut pitävät kalastusta brutaalinakin harrastuksena, mutta itse kun olen maalta kotoisin niin minulle kalastus on ihan luonnollinen harrastus ja tarkoitus onkin kalastaa sellaista kalaa mikä sitten syödään, eikä missään nimessä tarkoitus ole lähteä kaloja kiduttamaan. Lapsille mato-onkien tai halpojen umpikelojen hankinta ei ole kallista, eivätkä kuvat/vieheet myöskään paljoa maksa. Retkituolit ja vanhempien avokelat yms. varusteet toki nostavat hintaa hieman, mutta kokonaisuudessaan lähtövarusteet eivät paljoa maksa. Toki tiedostan, että kalastuksesta saa todellakin kalliin harrastuksen jos ostaa veneet ja kaikki mahdolliset kalliit varusteet, mutta rannalta heittelyyn/onkimiseen ei todellakaan mene paljoa rahaa. Muutamalla satasella saa varmasti kaikki mahdolliset alkuun pääsemiseen tarvittavat varusteet muutamalle isommalle ja pienemmälle kalastajalle. Mikään ei ole mukavampaa kuin hytistä viimassa ja uistin on järven pohjassa. Sitten siinä esittää lapsille ja kumppanille, että tilanne on täysin hallinnassa. Muistutuksena toki nyt aikuisille kalastajille, jotka haluavat kalastaa muullakin tavalla kuin mato-ongella niin kalastuslupa on hankittava. Se ei toki montaa kymppiä maksa ja halvimmaksi tulee ostaa vuosi kerrallaan. 

 


Jo aiemmin teinkin ihan oman kirjoituksen pyöräilystä, mutta mainitaan se nyt vielä tässäkin. Pyöräily on mitä monipuolisinta liikuntaa ja sopii lähes kaikille. Toki ymmärrän jos pyöräilystä ei henkilökohtaisesti tykkää, mutta kannattaa muistaa että pyöräilyäkin on monenlaista. Minuakaan ei todellakaan näe spandexit päällä kiitämässä vatsamakkara hyllyen katupyörällä, vaan tuulivaatteissa / verkkareissa polkemassa kuraista maastopyörää. Herra M:änkin kanssa pyörämme suuntaavat lähes aina poluille ja hiekkateille. Emme hirveän usein asfalttia polje. Pyöräilykamat ovat toki hieman kalliimmat kuin aiemmin mainitut vaihtoehdot, mutta jos tästä innostuu niin kyllä siihen muutaman satasen tai tonnin viitsii laittaa. Ei toki halvin mahdollinen harrastus, mutta alkuun pääsee kyllä halvemmallakin. Jos vaikka tahtoo pyöräillä vain pikkulenkkejä kaupungissa niin ihan mummopyörä ja lapsen pyörä irtoaa varmasti muutamalla satasella. 

 


Talvisin luistelu / jääkiekko on varmasti monen perheen harrastustoimintaa ja sitä tietysti on meilläkin harrastettu. Omat vaahtosammuttimet ovat vielä olleet sen verran pieniä ja kömpelöitä luistimiensa kanssa, että olemme mailat jättäneet pois ettei ketään satu (lue Iskän haarovälin varjeluksi), mutta sekin tulee varmasti eteen. Luisteluun pääsee sisään ihan muutaman kympin sijoituksella per pää. Luistimet toki kannattaa olla teroitettu, että pysyy pystyssä. Nimimerkillä viisi vuotta sitten teroitetuilla CCM:illä kun hyppäsi jäälle niin tuli mieleen, että ne voisi jopa käydä teroittamassa. Eikä sekään ollut kallista, noin 10euron sijoituksella siitä selviää. 

 


Uiminen on ehkä ollut meidän pojilla kaikkein mieluisin laji, mitä olemme testanneet. Se on myös laji jota voi harrastaa ympäri vuoden, kun pääsee uimahalliin. Toki näin korona-aikana uimahalliin pääseminen on hieman hankalampaa, mutta toivottavasti tämä helpottaa. Kesäisin käymme joka viikko rannalla ja jos pojat saisivat päättää niin siellä oltaisiin joka päivä. Uiminen on meille ainakin asuinpaikan puolesta todella helppo ja mukava harrastus sillä, sekä uimahalli että uimaranta ovat lyhyen kävelymatkan päässä. Myönnettäköön kuitenkin, että talvisin mukavuudenhaluisena on sinne uimahalliinkin joskus ajettu autolla. Uiminen nyt ainakin kesäisin on todella halpa harrastus. Ei tarvitse kuin uimahousut ostaa ja niihin ei montaa kymppiä mene. Ne kuitenkin kannattaa ostaa, sillä veikkaisin että pahaa silmää voi tulla jos alasti menet yleisellä uimarannalla uiskentelemaan (vaikka se varmasti mukavaa olisikin). 

 


Sisälläkin toki voi harrastaa, mutta tässä tekstissä nyt lähinnä keskityin meidän ulkoharrastuksiin. Mainittakoon nyt että sisällä pelailemme usein lautapelejä ja Playstation pelejä yhdessä lasten kanssa. Askartelut ja piirtelyt ovat myös ainakin toisen isommista pojista mieleen. Mutta kuten sanottua lasten kanssa harrastaminen ei ole kallista, jos meilläkin siihen varaa on niin rahaa ei voi käyttää tekosyynä siihen ettei lasten kanssa lähde harrastamaan. Lapselle kaikkein arvokkainta on hänen kanssaan vietetty aika, joten suosittelen lämpimästi jokaiselle vanhemmalle lähtemään lasten kanssa ulos seikkailemaan!


-Iskä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Instagram vs. Reality

Etävanhemmuus on vieläkin hanurista, mutta ihan jees

Mihin se arjen huumori katoaa?