Riitelyn ABC


Vielä muutama viikko sitten parisuhteessamme olivat sotakirveet korkealla ja kolmas maailmansota oli lähellä syttyä lähiökolmiossamme. Riitelimme lähestulkoon mistä tahansa ja milloin tahansa. Tietenkään emme lasten aikana, mutta lapsivapaat, illat lasten mentyä nukkumaan ja muut pienet kaksinkeskeiset hetket menivät ihanasti ja rattoisasti riidellen. Kukapa ei pitäisi pienestä mukavasta tunteita nostavasta riidasta lapsivapaillaan? No tuskinpa kukaan oikeasti sellaista haluaa, mutta meille se oli todellisuutta. Riidat saattoivat syntyä ihan mitättömistä asioista ja molemmat menivät nollasta sataan nopeammin kuin Enzo Ferrari. Tässä en lähde osoittelemaan sormella mihinkään suuntaan vaan molemmat olimme ihan yhtä syyllisiä tähän riitelyyn. Toivon että kumppanini ajattelee samalla tavalla tai saattaa olla, että tämä teksti ei koskaan pääse julkisuuteen. 



Myönnän itse kiukutelleeni kuin pikkutyttö sohvan kulmassa mököttäen ja silmiäni pyöritellen. Toisinaan jopa provosoin joillakin tyhmillä lausahduksilla. Miksi? Helvetin hyvä kysymys: En nimittäin itsekään tiedä. Jotenkin kotimme ilmapiiri oli vain mennyt sellaiseksi, että kummallakaan ei ollut hyvä olla. Lasten kanssa hymyilimme ja touhusimme kaikkea mukavaa, mutta pinnan alla kyti koko ajan. Odotimme iltaan kunnes kaksi väsynyttä ihmistä päätti ottaa jälleen mittaa toisistaan, eikä kumpikaan oikeastaan edes tiennyt miksi. En ymmärrä miten päästimme tilanteen niin pitkälle ja miten meistä kumpikaan ei tajunnut kuinka helvetin typeriä olimme. 



Eräänä iltana sitten kuitenkin löysimme taas yhteyden ja puhuimme asiat halki. Niin vain musta verho vedettiin pois parisuhteemme ja yhteiselomme päältä ja kaikki alkoi taas näyttää hyvältä. Nyt kun ymmärrämme taas toisiamme paremmin ja muistamme keskinäisen kunnioituksen, niin muistamme minkä takia rakastamme toisiamme niin paljon. Vielä pari viikkoa sitten katselin todella väsynein ja epätoivoisin silmin rakastani uupuneena jatkuvaan taisteluun. Nyt kun taas keskustelimme ihan oikeasti asiat halki, katson häntä jälleen kuin vastarakastuneena. Tuntuu hyvältä olla yhdessä ja vaikka emme puhuisi mitään, kuten esimerkiksi tämän kirjoitushetkellä kun kauniimpi osapuoli istuu tuulettimen viilennettävänä syöden jäätelöä ja minä kirjoittelen kalsarit jalassa blogitekstiä: Tiedän hänen rakastavan minua ja hän tietää minun rakastavan takaisin vähintään yhtä paljon.  



Yhteys toiseen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys kuten tulimme huomanneeksi. Jos emme puhu mitään päivän mittaan ja iltaisin toinen selaa puhelintaan toisen piereskellessä pappakalsareissa sohvalla on parisuhteen hoito hieman huonoissa kantimissa. En kuitenkaan missään nimessä sano etteikö pappakalsareissa ja muissakin kalsareissa piereskely vieläkin kuuluisi lempiharrastuksiini, mutta nyt näen kuitenkin tuon toisen ihmisen taas aivan toisella tavalla ja haluan ottaa hänet huomioon. Yhteys kumppaniin on todella helppo hukata kun elää ruuhkavuosia. On töiden tekemistä, lasten hoitamista ja harrastamista. Miten siinä nyt vielä kumppaniaan huomioisi? Se aika on tehtävä. Aika on tärkein valuuttasi ja se mihin käytät aikaasi kertoo hyvin vahvasti sen mikä sinulle on tärkeintä. Anna kumppanillesi aikaa ja kuuntele ihan oikeasti mitä hänellä on sydämellään, muuten saatat jonain päivänä huomata ettei sitä toista ole enää siinä rinnalla.



Pitkissä parisuhteissa riidoilta välttyminen on kuitenkin melko haastavaa. En itse ole koskaan nähnyt paria, joka olisi ollut yhdessä pitkään ja säästynyt kokonaan konflikteilta. Riitelyssä voisin kutsua itseäni nykyään jo suurmestariksi. Otettuja eriä alkaa olemaan vyöllä jo aivan liian monta. Siksipä voinkin antaa lyhyen riitelyn oppitunnin, eli riitelyn ABC:n, joka tulee ihan täysin kokemuksesta. Asioista joita olen miettinyt riitojen jälkeen kiukutellessani makuuhuoneessa ja tajunnut kuinka helvetin tyhmä voi aikuinen mies olla. 


A: Pidä joskus turpasi kiinni


Joskus on niitä hetkiä kun olette kumppaninne kanssa eri mieltä asioista tai olet ehkäpä loukannut toista jollakin teollasi. Sinulla saattaa olla siinä hetkessä tukala olo ja suustasi saattaa tulla ihan mitä tahansa harkitsematonta, jos vain syljet kaiken ulos kiukunpuuskassa. Olen itse syyllistynyt tähän lukemattomia kertoja ja joka kerta sylkäistessäni jotakin aivan typerää mitä en edes tarkoita, tekisi mieli kävellä pihaan hakkaamaan päätäni suurimpaan pihan mäntyyn huutaessani: OLEN IDIOOTTI APINA! Joten toivon, että edes joku teistä temperamenttisista lukijoistani edes kerran tämän tekstin myötä välttäisi riidan pahentamisen sillä, että ei menisi sylkäisemään mitään typerää kesken konflikti tilanteen. 


B: Älä mökötä kuin pikkulapsi, vaan keskustele kuin aikuinen


Jos tilanne on kuitenkin sellainen, että pystyt nielemään kaikki typerät ja merkityksettömät asiat mitä suustasi oli tulossa, niin yritä ihan oikeasti keskustella. Monesti kun olen riitatilanteessa havahtunut itse mököttämästä makuuhuoneesta hiljaisuudesta, olen tajunnut kuinka lapsellista käytöstä se on aikuiselta mieheltä. Kyllä aikuisten ihmisten pitäisi pystyä toistensa kanssa keskustelemaan omista tunteistaan ja haluistaan. Se on yksi tärkeimpiä tukipilareita parisuhteessa, että voit ja uskallat olla toiselle rehellinen. Keskustelu on niin tärkeä asia, että sitä ei sovi koskaan unohtaa.


C: Älä ole mulkku


Vähän provosoivasti kirjoitettu, mutta pitää silti paikkaansa. Kun riitely on jatkunut tarpeeksi pitkään tai mielen vain ollessa tietyssä mielentilassa sitä saattaa helposti alkaa olemaan todella ärsyttävä ja provosoiva kakkiainen. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta kaikki se paska pitäisi vaan pystyä nielemään. Jos sinulla itselläsi on paha olla tai toinen on sanonut rehellisesti sinulle jotain mikä saa sinut pahalle tuulelle ei tarkoita sitä, että saat hyökätä toisen kimppuun sanallisesti kuin mikäkin apina. Muista aina kohdella kumppaniasi kunnioituksella, jopa riitatilanteissa. Riitatilanteet ovat todella hyviä opetuksen hetkiä, jos ne vain osaa ottaa sellaisena. Siinä oppii paljon omasta paineensietokyvystään ja parisuhteen kommunikoinnin tilasta.




-Iskä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Instagram vs. Reality

Etävanhemmuus on vieläkin hanurista, mutta ihan jees

Mihin se arjen huumori katoaa?